Eiwitten vormen de bouwstenen van organen, spieren, huid en hormonen, eigenlijk vrijwel alles wat belangrijk is in je lichaam. Vandaar dat het ook zo van belang is dat je bij elke maaltijd voldoende eiwitten binnenkrijgt. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat eiwit op meerdere manieren kan bijdragen aan het verbeteren van je gezondheid. Onder andere draagt het bij aan het verliezen van buikvet en het vergroten van je spiermassa en kracht.
Zeker als je veel naar de gym gaat, is eiwitrijk voedsel belangrijk voor een sneller spierherstel. Maar wat moet je dan precies eten om voldoende eiwitten binnen te krijgen?
We delen graag deze lijst met eiwitrijke producten:
Eieren
Hele eieren zijn natuurlijk al fantastische proteïne bommetjes, maar wanneer je het echt mager wilt houden, kun je ervoor kiezen om de dooier weg te laten. Die bevat namelijk relatief meer vetten. Let wel op: de dooier bevat ook veel gezonde stoffen, dus maak altijd de afweging of je hem wilt gebruiken of niet.
“Leuk weetje”
Bruine of witte eieren?
Hier kunnen we kort over zijn: de kleur van een ei zegt niets over de inhoud. Bruine en witte eieren bevatten gemiddeld evenveel voedingsstoffen. Het verschil komt door een kleurstofje in de schil dat sommige kippenrassen wel aanmaken, en andere rassen niet.
Veel mensen denken dat bruine eieren gezonder zijn, ook omdat ze in de supermarkt vaak iets duurder zijn. Nu je weet dat dit niet het geval is, kun je daar dus lekker op besparen!
Kipfilet
Kipfilet is ook een populair eiwitrijk product onder de sporters. Zeker als je de kip zonder de huid klaarmaakt, bestaat het grootste deel van de calorieën uit eiwit. Daarnaast is kip erg gemakkelijk om te koken om bijvoorbeeld kippensoep van te maken, met kip kun je veel gevarieerde recepten mee maken.
Kwark
Kwark is eigenlijk een soort kaas met weinig vet en calorieën. Het zit boordevol calcium, fosfor, selenium, vitamine B12, B2 en verschillende andere voedingsstoffen. Andere soorten kaas die ook veel proteïnen bevatten zijn bijvoorbeeld: Parmezaanse kaas, Zwitserse kaas, mozzarella en cheddar.
Tofu
Tofu is de klassieke vleesvervanger gemaakt van gestremde sojamelk, die je heel goed in de koekenpan kunt (roer)bakken of klaar kunt maken in de airfryer. Tofu is misschien niet zo eiwitrijk als sommige andere vleesvervangers , maar de smaak is wel neutraler, probeer tofu eens te marineren in jou favoriete marinade en verwerk hem in een maaltijdsalade.
Pinda's & Pindakaas
Pinda’s zijn niet alleen lekker om zo op te eten, ze zijn super veelzijdig. Meng wat pindakaas door je havermout. Pinda’s hebben een gunstig effect op je verzadiging. Zo zorgt een handje pinda's bij het ontbijt ervoor dat je minder eet tijdens de lunch. Pas wel op met de hoeveelheid! In pinda’s zitten ook veel vetten.
Zalm
Zalm mag niet ontbreken in deze lijst van eiwitrijke producten. Naast 20 gram eiwit per 100 gram bevat zalm belangrijke vetzuren. Zalm is rijk aan omega 3. Waar we in onze westerse samenleving te veel omega 6 binnenkrijgen, biedt zalm een mooie oplossing voor dit probleem.